Title:

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka

Publisher:

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka

Place of publication/creation:

Skierniewice

Date:

2011.03.08

Abstract:

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka był wiodącą w kraju jednostką naukową prowadzącą kompleksowe badania z zakresu warzywnictwa. Został utworzony w 1964 roku na bazie istniejącego w Skierniewicach Zakładu Warzywnictwa należącego do IUNG w Puławach. Prace badawcze prowadzone przez Instytut obejmowały wszystkie kierunki niezbędne dla rozwoju warzywnictwa oraz produkcji grzybów uprawnych, a mianowicie: genetykę, hodowlę i biotechnologię technologię uprawy i nawożenia warzyw polowych i szklarniowych; technologię produkcji grzybów uprawnych; ochronę roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami; metody przechowywania; przetwórstwa i oceny jakości warzyw. W roku 2011 Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka został włączony w Instytut Ogrodnictwa.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE001509

Subject and Keywords:

Polska ; ogrodnictwo ; warzywnictwo ; centra badawcze

Language:

pol ; eng

KBN:

Ogrodnictwo

UKD:

635 Ogrodnictwo

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: