Title:

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Publisher:

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Place of publication/creation:

Warszawa

Date:

2011.03.09

Abstract:

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest organizacją pełniącą nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie jak i sprowadzanych z zagranicy. Ponadto Inspekcja dokonuje oceny i wydaje świadectwa w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz powiadamia i ostrzega o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt. Dodatkowo do zadań Inspekcji należy: 1) kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych, 2) gromadzenie i przetwarzanie informacji o sytuacji na rynkach rolnych, 3) współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celnymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa, 4)) współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcję agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej, 5) współpraca lub uczestnictwo w międzynarodowych organizacjach zajmujących się jakością handlową artykułów rolno-spożywczych oraz międzynarodowym obrotem artykułami rolno-spożywczymi, 6) prowadzenie szkoleń w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych, 7) współpraca z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych państwach w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wymienianie informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych. Na stronie internetowej dostępne są informacje o organizacji, dane kontaktowe, zakres działań, etc.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE001554

Subject and Keywords:

Polska ; technologia żywności ; inspekcja żywności ; organy rządowe

Language:

pol

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: