Title:

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy

Title version:

IERiGŻ-PIB

Publisher:

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy

Place of publication/creation:

Warszawa

Date:

2011.03.09

Abstract:

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB jest samodzielną placówką naukowo-badawczą z 60-letnim dorobkiem naukowym i doświadczeniem w analizowaniu procesów ekonomiczno-produkcyjnych polskiego rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Od utworzenia w 1950 roku funkcjonował pod nazwą Instytut Ekonomiki Rolnej, a po połączeniu w 1983 roku z Instytutem Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego pod nazwą Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Od 2005 roku nosi nazwę Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy (IERiGŻ-PIB). Kadrę naukową Instytutu stanowi 15 osób z tytułem profesora, 7 doktora habilitowanego, 27 doktorów, 32 asystentów i 7 specjalistów badawczo-technicznych, którzy pracują w 8 zakładach naukowych: ogólnej ekonomiki, ekonomiki gospodarstw rolnych, badań rynkowych, polityki społecznej i regionalnej, ekonomiki przemysłu spożywczego, finansów rolnictwa, ekonomiki ogrodnictwa i rachunkowości rolnej. Badania naukowe prowadzone w IERiGŻ-PIB skoncentrowane są na najważniejszych zagadnieniach dotyczących ekonomicznej, produkcyjnej i społecznej sytuacji polskiej wsi, rolnictwa i szeroko rozumianej gospodarki żywnościowej. Instytut w ramach działalności statutowej realizuje 11 tematów badawczych, tj.: - Koszty jednostkowe wybranych produktów rolniczych; - Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju wsi i rolnictwa; - Polityka finansowa wobec wsi i rolnictwa w zmieniających się uwarunkowaniach krajowych, europejskich i globalnych; - Innowacyjność jako istotny element rozwoju polskiego rolnictwa i polskich gospodarstw rolnych; - Przemiany przemysłu spożywczego w świetle procesów globalizacji i integracji europejskiej. Rozważania teoretyczne i praktyczne - Badania rynków rolno-żywnościowych; - Procesy społecznego rozwoju wsi i rolnictwa; - Analiza sytuacji produkcyjno-ekonomicznej rolnictwa i gospodarki żywnościowej; - Międzynarodowa konkurencyjność polskich produktów ogrodniczych na rynku unijnym i światowym; - Analityczne i metodologiczne ujęcie procesów gospodarowania w sektorze rolno-spożywczym; - Projekty badawcze realizowane ze środków MNiSW.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE001556

Subject and Keywords:

Polska ; technologia żywności ; badania nad żywnością ; procesy ekonomiczno-produkcyjne ; rolnictwo ; centra badawcze

Language:

pol ; eng

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: