Obiekt

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.
Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Tytuł: Food and Nutrition Information Center

Wydawca:

Food and Nutrition Information Center National Agricultural Library

Miejsce wydania/powstania:

Beltsville, MD

Abstrakt:

Centrum Informacji oŻywności i Żywieniu (The Food and Nutrition Information Center - FNIC) jest liderem w informacji żywieniowej dostępnej on-line. Mieści się w strukturach Narodowej Biblioteki Rolnej (NAL) z USDA. Strona internetowa FNIC zawiera ponad 2500 linków do aktualnych i wiarygodnych informacji żywieniowych. Centrum rozpoczęło działalność w 1971 roku na mocy porozumienia pomiędzy US Department of Agriculture (USDA) i Narodowej Biblioteki Rolnej (NAL). Zadaniem Centrum było zbieranie i rozpowszechnianie informacji na temat żywności i żywienia człowieka. Z biegiem lat FNIC rozwinęło się i poszerzyło ofertę o dodatkowe usługi i produkty w celu zaspokojenia potrzeb użytkowników. Doniosłe wydarzenie miało miejsce w 1995 roku wraz z uruchomieniem witryny WWW FNIC, co znacznie poszerzyło zasięg FNIC. W odniesieniu do strony internetowej, najbardziej popularnymi produktami są zasoby i bazy danych materiałów edukacyjnych.Strona zawiera informacje dla konsumentów,specjalistówodżywiania i pracowników służby zdrowia, nauczycieli oraz personelu rządowego, podzielone na następujące kategorie: suplementy diety, skład żywności, zalecenia żywieniowe, styl życia, odżywianie, diety i choroby, masa ciała i otyłość, bezpieczeństwo żywności i etykietowanie żywności. Użytkownicy mają dostęp do materiałów edukacyjnych, raportów rządowych, prac naukowych itp., z których niektóre są w plikach PDF.

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Identyfikator dokumentu cyfrowego:

DIGONLINE001661

Język:

eng

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Identyfikator zasobu:

oai:jbc.bj.uj.edu.pl:186365

Źródło finansowania:

Synat

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

9 mar 2022

Data dodania obiektu:

10 lis 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

36

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie HTML

15

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://jbc.bj.uj.edu.pl/publication/197424

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Food and Nutrition Information Center 9 mar 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji