Title:

Agrifood Standards

Publisher:

International Instiute for Environment and Development

Place of publication/creation:

Londyn ; Edynburg

Date:

cop. 2006

Access date:

2011.03.22

Abstract:

Konsumenci w Wielkiej Brytanii oczekują wysokiej jakości żywności z całego świata, produkowanej zgodnie z wysokimi standardami etycznymi, normami ochrony środowiska i bezpieczeństwa, w przystępnej cenie i we wszystkich porach roku. To otwiera nowe możliwości rynkowe dla producentów rolnych w krajach rozwijających się. Istnieją jednak obawy, że sposób w jaki te łańcuchy dostaw są zarządzane - poprzez racjonalizację, standardy i procesy certyfikacji - są potencjalnymi barierami dla mniejszych producentów (np. z Afryki). Brytyjski Departament Rozwoju Międzynarodowego (Department for International Development -DFID) wspiera projekt Międzynarodowego Instytutu Środowiska i Rozwoju (International Institute for Environment and Development - IIED) w celu zbadania tych kwestii. Dążąc do partnerstwa między dystrybutorami żywności, producentami, organami normalizacyjnymi, handlowcami, projekt ten ma na celu stworzenie możliwości i identyfikacji korzystnych wyników dla małych producentów w krajach rozwijających się. W projekcie wzięto pod uwagę handlowe realia wysoce konkurencyjnego rynku sprzedaży detalicznej żywności i potrzebę ścisłego zarządzania łańcuchem dostaw, ale uznaje się także problemy sektora prywatnego jako partnera w rozwoju i ograniczaniu ubóstwa. Projekt skupia się w szczególności na eksporcie produktów ogrodniczych z Afryki. Projekt opiera się na trzech głównych filarach: 1) dialog między supermarketami, detalistami i dystrybutorami żywności, organami normalizacyjnymi, stowarzyszeniami branżowymi, twórcami polityki publicznej, organizacjami pozarządowymi etc. w Wielkiej Brytanii i Afryki na temat przyszłości standardów dla sektora prywatnego; 2) Informacje na temat standardów rozwoju obszarów wiejskich, w tym kosztów i korzyści z przestrzegania określonych standardów, takich jak EurepGAP, aby wspomóc drobnych rolników w dostępie do najbardziej korzystnych dla nich standardów; 3) "dobre praktyki" w zakresie tworzenia standardów i ich implementacji, z włączeniem przyjaznych elementów do istniejących standardów, poprzez pilotowanie różnych rozwiązań. Aktualnie projekt został zamknięty, jednak na stronie WWW znaleźć można informacje na jego temat, publikacje, broszury etc.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE001844

Subject and Keywords:

technologia żywności ; standardy żywności ; rynki żywności ; certyfikacja

Language:

eng

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: