Title:

Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria = Technologia Żywności i Żywienia

Contributor:

Uchman, Waldemar

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Place of publication/creation:

Poznań

Date:

2002-

Access date:

2011.06.22

Abstract:

ACTA Scientiarum Polonorum jest czasopismem naukowym założonym w 2001 roku przez polskie uczelnie rolnicze. Jego celem jest publikacja wyników badań realizowanych we wszystkich dyscyplinach związanych z naukami rolniczymi. Oryginalne rozprawy naukowe publikowane w Acta Scientiarum Polonorum - Technologia Alimentaria obejmują swoim zakresem wszystkie aspekty nauki o żywności - od problematyki surowcowej, poprzez aspekty technologiczno- techniczne i ekonomiczne, aż do oceny jakości konsumenckiej gotowych wyrobów oraz ich jakości żywieniowej i użyteczności dla konsumenta. Obszar ten obejmuje zarówno badania podstawowe jak i stosowane, z włączeniem wszystkich zagadnień dotyczących nauki o żywności i żywieniu i ich wzajemnych powiązań. Można je ująć w dwa główne zakresy zainteresowań: technologia żywności i żywienie człowieka. Od początku roku 2006 publikowane są prace tylko w języku angielskim. Czasopismo działa na zasadzie licencji „open-access” i oferuje darmowy dostęp do pełnego tekstu wszystkich publikacji po przez swoją stronę internetową. Obecnie publikowane są cztery zeszyty rocznie. ACTA Scientiarum Polonorum - Technologia Alimentaria jest referowane przez: EBSCO, Scopus, Agro-Librex, Agro-Agen, Food Science and Technology Abstracts®, CAB International, Chemical Abstracts Service, Index Copernicus, Ulrich's Database, Directory of Open Acces Journals. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za opublikowanie pracy naukowej w czasopiśmie „Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria” przyznaje się 9 punktów.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE002266

Subject and Keywords:

Polska ; technologia żywności ; problematyka surowcowa ; czasopisma ; ocena jakości konsumenckiej

Language:

pol ; eng

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

ISSN:

1644-0730 ; 1889-9594

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: