Obiekt

Tytuł: SeedVault - Seed Portal of the Svalbard Global Seed Vault - hosted by NordGen

Data:

2012

Typ zasobu:

strona naukowa

Wydawca:

Nordic Gene Bank

Data dostępu:

2011.12.27

Abstrakt:

The Svalbard Global Seed Vault, data portal receive the inventoryof accessions to be deposited at the Svalbard Global Seed Vault facility. ; Globalny bank nasion roślin uprawnych, spożywczych i przemysłowych, z wyjątkiem modyfikowanych genetycznie.Działa od 1998 r. Zebrany depozyt obejmuje ponad 260 tys. nasion, stanowiących kolekcję głównych składników diety z całego świata, począwszy od Afryki i Azji, jak ryż, kukurydza, pszenica, fasola, sorgo, aż po Europę i Amerykę Południową, jak bakłażan, sałata, jęczmień, ziemniaki. Reprezentuje zatem najbardziej różnorodny zbiór nasion płodów rolnych uprawianych na świecie. Liczba odmian uprawianych przez człowieka roślin stale się zmniejsza, w ciągu ostatnich stu lat zmalała o 75 procent. Dziś mniej niż 30 odmian żywi 95 proc. populacji Ziemi. Zanik bioróżnorodności, także w obrębie upraw rolniczych, oznacza, że próbując odbudować produkcję żywności po ewentualnej katastrofie będziemy mieli do dyspozycji mniej materiału genetycznego. Stąd pojawiła się potrzeba ochrony istniejących zasobów genetycznych upraw rolniczych. Status prawny banku w Svalbard określony został w Międzynarodowym Traktacie o Zasobach Genetycznych Roślin dla Żywności, którego inicjatorem była Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), a który ratyfikowało ponad 100 państw.

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Identyfikator dokumentu cyfrowego:

DIGONLINE003808

Język:

eng

KBN:

Inżynieria i ochrona środowiska ; Kształtowanie środowiska

UKD:

502/504 Nauka o środowisku. Ochrona i zagrożenie środowiska

Format:

text/html

Identyfikator zasobu:

oai:jbc.bj.uj.edu.pl:215207

Źródło finansowania:

Synat

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

7 mar 2013

Data dodania obiektu:

30 sty 2013

Liczba wyświetleń treści obiektu:

32

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie HTML

25

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://jbc.bj.uj.edu.pl/publication/226691

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji