Filters

Search for: [Abstract = "Celem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności jest rozwijanie społecznej działalności naukowej, dydaktycznej i popularyzatorskiej w dziedzinie nauk o żywności i jej technologii, a także upowszechnianie osiągnięć naukowych i wymiana doświadczeń z uwzględnieniem potrzeb i korzyści gospodarki żywnościowej. Z inicjatywy prof. Antoniego Rutkowskiego zebranie założycielskie Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności odbyło się w czerwcu 1990 r., następnie przeprowadzono wszystkie formalności związane z rejestracją Towarzystwa. Od początku powołania Towarzystwo rozpoczęło aktywną działalność zarówno naukową, jak i wydawniczą, a jednocześnie formowało swoje struktury terenowe. Już w początkowym okresie działalności Towarzystwo zostało afiliowane przy Wydziale Nauk Rolniczych i Leśnych PAN oraz przy amerykańskim Instytucie Technologów Żywności \(Institute of Food Technologists \- IFT\). Aktualnie struktury Towarzystwa przedstawiają się następująco\: • Zarząd Główny z siedzibą w Warszawie\; • Oddziały\: Gdański, Lubelski, Łódzki, Małopolski, Olsztyński, Szczeciński, Warszawski, Wielkopolski, Wrocławski\; • sekcje\: Analizy i Oceny Żywności. Ekonomiczna, Technologii Mięsa, Technologii Tłuszczów, Technologii Węglowodanów, Technologii Owoców i Warzyw, Młodej Kadry Naukowej\; • Wydawnictwo Naukowe PTTŻ z siedzibą w Krakowie. Członkami wspierającymi Towarzystwa są czołowe firmy i korporacje przemysłu spożywczego zarówno krajowe, jak i międzynarodowe, działające w Polsce. Ich członkostwo, to nie tylko pomoc materialna dla Towarzystwa, ale również współpraca polskiego zaplecza naukowego z zakresu nauk o żywności i nowoczesnego przemysłu żywnościowego. Na stronie WWW PTTŻ znaleźć można informacje o organizacji, jej strukturze, działalności, organizowanych konferencjach, a także statut. Zamieszczono też odnośniki do czasopism redagowanych przez PTTŻ."]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information