Filters

Search for: [Abstract = "Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności \(The European Food Safety Authority \- EFSA\) jest organizacją Unii Europejskiej \(UE\) ds. oceny ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz. W ścisłej współpracy z władzami krajowymi i w drodze otwartych konsultacji z zainteresowanymi stronami, EFSA zapewnia niezależne doradztwo naukowe i przekazywanie informacji na temat istniejących i powstających zagrożeń. European Food Safety Authority został utworzony w styczniu 2002 r., po serii kryzysów żywnościowych w latach 90tych, jako niezależne źródło naukowego i informacji o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. EFSA został stworzony jako część kompleksowego programu poprawy bezpieczeństwa żywności w UE, zapewniając wysoki poziom ochrony konsumentów i utrzymania zaufania w dostawach żywności w obrębie UE. W europejskim systemie bezpieczeństwa żywności, ocena ryzyka jest wykonywana niezależnie od zarządzania ryzykiem. Jako rzeczoznawca ryzyka, EFSA opracowuje opinie naukowe i pełni funkcje doradcze w tworzeniu solidnych podstaw dla polityki i prawodawstwa wspólnotowego oraz wspierania Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich UE w podejmowaniu skutecznych i szybkich decyzji zarządzania ryzykiem. Na stronie WWW znaleźć można informacje o EFSA, dane kontaktowe, publikacje, wydarzenia, informacje o współpracy z innymi organami UE. Strona jest dostępna w j. angielskim, niemieckim, francuskim i włoskim."]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information