Będzikiewicz, Sebastian. Red.
Aristoteles (384-322 p.n.e.) Piotrowicz, Ludwik Marian (1886-1957). Oprac. Szymański, Mikołaj (1954- ). Wstęp
Boethius, Anicius Manlius Torquatus Severinus (około 475-524) Kurylewicz, Gabriela (1969- ). Oprac. Antczak, Mikołaj. Oprac. Kijewska, Agnieszka (1961- ). Przedm.
Głombiowski, Karol (1913-1986) Szwejkowska, Helena (1904-1987)
Kownacki, Hipolit (1761-1854)
Durante, Castore (1529-1590)
Curtius Rufus, Quintus Livius, Titus Patavinus (59 p.n.e.-17) Sallustius Crispus, Gaius (86-34 p.n.e.) Tacitus, Publius Cornelius (około 55-około 120)
Klaudiusz Ptolemeusz (ok. 100-ok. 168) Giraldi, Lilio Gregorio (1479-1552). Oprac. Ringmann, Matthias (1482-1511). Oprac. Waldseemüller, Martin (1470-1520). Oprac. Pico della Mirandola, Gianfrancesco (1469-1533). Przedm. Chrysoloras, Manuel (ca 1350-1415). Tł. Jacobus Angelus de Scarperia (ok. 1360-1410/1411). Tł.
Serangeli, Matilde
Zakrzewski, Wincenty (1844-1918) Barwinski, Ołeksandr (1847-1927). Tł.
Radwański, Feliks (1789-1861)
Zawadzka, Dominika (technologia żywności)