Object

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.
Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Title: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

Publisher:

Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

Place of publication/creation:

Warszawa

Abstract:

Celem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności jest rozwijanie społecznej działalności naukowej, dydaktycznej i popularyzatorskiej w dziedzinie nauk o żywności i jej technologii, a także upowszechnianie osiągnięć naukowych i wymiana doświadczeń z uwzględnieniem potrzeb i korzyści gospodarki żywnościowej. Z inicjatywy prof. Antoniego Rutkowskiego zebranie założycielskie Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności odbyło się w czerwcu 1990 r., następnie przeprowadzono wszystkie formalności związane z rejestracją Towarzystwa. Od początku powołania Towarzystwo rozpoczęło aktywną działalność zarówno naukową, jak i wydawniczą, a jednocześnie formowało swoje struktury terenowe. Już w początkowym okresie działalności Towarzystwo zostało afiliowane przy Wydziale Nauk Rolniczych i Leśnych PAN oraz przy amerykańskim Instytucie Technologów Żywności (Institute of Food Technologists - IFT). Aktualnie struktury Towarzystwa przedstawiają się następująco: • Zarząd Główny z siedzibą w Warszawie; • Oddziały: Gdański, Lubelski, Łódzki, Małopolski, Olsztyński, Szczeciński, Warszawski, Wielkopolski, Wrocławski; • sekcje: Analizy i Oceny Żywności. Ekonomiczna, Technologii Mięsa, Technologii Tłuszczów, Technologii Węglowodanów, Technologii Owoców i Warzyw, Młodej Kadry Naukowej; • Wydawnictwo Naukowe PTTŻ z siedzibą w Krakowie. Członkami wspierającymi Towarzystwa są czołowe firmy i korporacje przemysłu spożywczego zarówno krajowe, jak i międzynarodowe, działające w Polsce. Ich członkostwo, to nie tylko pomoc materialna dla Towarzystwa, ale również współpraca polskiego zaplecza naukowego z zakresu nauk o żywności i nowoczesnego przemysłu żywnościowego. Na stronie WWW PTTŻ znaleźć można informacje o organizacji, jej strukturze, działalności, organizowanych konferencjach, a także statut. Zamieszczono też odnośniki do czasopism redagowanych przez PTTŻ.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE002230

Language:

pol

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Resource Identifier:

oai:jbc.bj.uj.edu.pl:194428

Sponsorship:

Synat

Object collections:

Last modified:

Mar 8, 2022

In our library since:

Dec 5, 2012

Number of object content hits:

34

Number of object content views in HTML format

11

All available object's versions:

https://jbc.bj.uj.edu.pl/publication/205647

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Mar 8, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information