Obiekt

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.
Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Tytuł: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Data:

cop. 2006

Wydawca:

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Miejsce wydania/powstania:

Warszawa

Abstrakt:

Do 2002 roku nie było w Polsce reprezentacji producentów bydła mięsnego. Polski Związek Hodowców Bydła Mięsnego w 2002 roku rozszerzył swój zakres działania o reprezentowanie również producentów bydła mięsnego. W 2004 roku grupa hodowców Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z producentami, podjęła działania na rzecz ponownego rozpatrzenia przez rząd sytuacji sektora żywca wołowego i wołowiny, wprowadzenia wsparcia dla sektora w tym wprowadzenia dopłat bezpośrednich do krów mamek lub specjalnej premii wołowej dla producentów bydła mięsnego. W 2005 r. grupa inicjatywna dostrzegając, że interesy hodowców i producentów żywca są częściowo zbieżne, ale w części są inne a czasem sprzeczne uznała, że dla czystości i jasności reprezentacji interesy producentów bydła mięsnego wymagają oddzielnej, niezależnej od hodowców organizacji. W ten sposób utworzono Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Różnica między hodowcą a producentem polega na tym, że hodowca prowadzi hodowlę w celu uzyskania materiału zarodowego, jałowek na mamki, buhajów do rozrodu. Rynkiem zbytu dla hodowcy są stacje inseminacji i producenci bydła mięsnego. Hodowca musi posiadać wyższe umiejętności, wiedzę i rezultaty jego pracy podlegają selekcji i weryfikacji przez związek hodowców. Zaś producent bydła mięsnego prowadzi chów bydła czystorasowego lub mieszańców w celu uzyskania materiału rzeźnego. Producent koncentuje się na uzyskaniu zakładanej wagi i poziomu otłuszczenia najniższym kosztem. Rynkiem zbytu producenta żywca wołowego są tuczarnie bydła rzeżnego i przemysł mięsny. Celami Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego są: obrona interesów polskich producentów bydła mięsnego; pomoc w organizowaniu się producentów w grupy producenckie i dążenie do powstania Polskiego Zrzeszenia Grup Producenckich Bydła Mięsnego; poprawa dochodów; uzyskanie wsparcia ze strony administracji rządowej i pozarządowej oraz Unii Europejskiej; działanie w kierunku poprawy jakości mięsa wołowego; wsparcie dla transferu wiedzy; doradztwo i szkolenia; promocja ekologicznych metod chowu bydła, produckji ekologicznej wołowiny wysokiej jakości. Na stronie internetowej znaleźć można informacje o organizacji i jej działalności, władze, dane kontaktowe, aktualności, informacje o spotkaniach, targach, rynku mięsnym w Polsce.

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Identyfikator dokumentu cyfrowego:

DIGONLINE002429

Język:

pol

KBN:

Zootechnika

UKD:

636 Zootechnika

Format:

text/html

Identyfikator zasobu:

oai:jbc.bj.uj.edu.pl:216150

Źródło finansowania:

Synat

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

8 mar 2022

Data dodania obiektu:

1 lut 2013

Liczba wyświetleń treści obiektu:

50

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie HTML

8

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://jbc.bj.uj.edu.pl/publication/227637

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego 8 mar 2022
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji