Obiekt

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.
Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Tytuł: Agrifood Standards

Data:

cop. 2006

Wydawca:

International Instiute for Environment and Development

Miejsce wydania/powstania:

Londyn ; Edynburg

Data dostępu:

2011.03.22

Abstrakt:

Konsumenci w Wielkiej Brytanii oczekują wysokiej jakości żywności z całego świata, produkowanej zgodnie z wysokimi standardami etycznymi, normami ochrony środowiska i bezpieczeństwa, w przystępnej cenie i we wszystkich porach roku. To otwiera nowe możliwości rynkowe dla producentów rolnych w krajach rozwijających się. Istnieją jednak obawy, że sposób w jaki te łańcuchy dostaw są zarządzane - poprzez racjonalizację, standardy i procesy certyfikacji - są potencjalnymi barierami dla mniejszych producentów (np. z Afryki). Brytyjski Departament Rozwoju Międzynarodowego (Department for International Development -DFID) wspiera projekt Międzynarodowego Instytutu Środowiska i Rozwoju (International Institute for Environment and Development - IIED) w celu zbadania tych kwestii. Dążąc do partnerstwa między dystrybutorami żywności, producentami, organami normalizacyjnymi, handlowcami, projekt ten ma na celu stworzenie możliwości i identyfikacji korzystnych wyników dla małych producentów w krajach rozwijających się. W projekcie wzięto pod uwagę handlowe realia wysoce konkurencyjnego rynku sprzedaży detalicznej żywności i potrzebę ścisłego zarządzania łańcuchem dostaw, ale uznaje się także problemy sektora prywatnego jako partnera w rozwoju i ograniczaniu ubóstwa. Projekt skupia się w szczególności na eksporcie produktów ogrodniczych z Afryki. Projekt opiera się na trzech głównych filarach: 1) dialog między supermarketami, detalistami i dystrybutorami żywności, organami normalizacyjnymi, stowarzyszeniami branżowymi, twórcami polityki publicznej, organizacjami pozarządowymi etc. w Wielkiej Brytanii i Afryki na temat przyszłości standardów dla sektora prywatnego; 2) Informacje na temat standardów rozwoju obszarów wiejskich, w tym kosztów i korzyści z przestrzegania określonych standardów, takich jak EurepGAP, aby wspomóc drobnych rolników w dostępie do najbardziej korzystnych dla nich standardów; 3) "dobre praktyki" w zakresie tworzenia standardów i ich implementacji, z włączeniem przyjaznych elementów do istniejących standardów, poprzez pilotowanie różnych rozwiązań. Aktualnie projekt został zamknięty, jednak na stronie WWW znaleźć można informacje na jego temat, publikacje, broszury etc.

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Identyfikator dokumentu cyfrowego:

DIGONLINE001844

Język:

eng

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Identyfikator zasobu:

oai:jbc.bj.uj.edu.pl:186785

Źródło finansowania:

Synat

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 lis 2017

Data dodania obiektu:

13 lis 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

21

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie HTML

8

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://jbc.bj.uj.edu.pl/publication/197876

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Agrifood Standards 30 lis 2017
×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji